Ето кой е правилният начин да подредите вашите кухненски уреди

Планирате нова кухня? Или ви предстои ремонт на старата? Може би имате нужда от помощ за оформлението, за да увеличите пространството, да улесните готвенето, почистването и сервирането на храната.

В този случай, трябва да обърнете особено внимание на позиционирането на уредите, което крие много потенциални клопки. Само се замислете, когато отваряте фурната – лъхва ли ви горещ въздух в лицето. Отваряйки хладилника, успявате ли да минете спокойно покрай вратата? Достигате ли всички съдове? Вече разбирате за какво ви говорим, нали?

Имайки предвид всички тези сценарии, вижте няколко хитри и полезни идеи, които ще направят кухнята по-лесна за използване и ще ви помогнат да увеличите пространството.

1. Изберете качествени кранове и смесители

Да, те не са уреди, но са много важен компонент в цялостното планиране на кухнята. Когато търсите смесители за кухня, съобразете големината на мивката, както и наличието или не на миялна машина. Как ще миете съдовете, колко са те обикновено (според това, дали имате голямо семейство), готвите ли всеки ден или е само инцидентно при вас? Какъв е стилът на кухнята – модерен, ретро, скандинавски? Смесителите за кухня са изключително важен компонент, на който си заслужава да обърнете нужното внимание. В онлайн магазина на Synox ще намерите голямо разнообразие от стенни, стоящи или вградени смесители с различен дизайн, с филтриращи системи, разнообразие на форми, големина, подвижен или стационарен…

2. Скрийте абсорбатора

Ако не разполагате с достатъчно място, няма нужда да инвестирате в голям абсорбатор. Вече може да намерите много дискретни модели, които да вградите в шкаф или ниша.

3. Вградени уреди

Кой казва, че вашата миялна машина трябва да бъде точно под работния плотове? Не е задължително. Помислете дали не може да я повдигнете малко по – високо, за да направите махането и слагането на съдовете по – лесно.

В този ред на мисли, помислете и за височината на фурната. Тя трябва да е на такава позиция, че да може без да се навеждате да вадите и слагате тавите безопасно.

4. Сложете всички уреди на една стена

В повечето домове кухнята не е кой знае колко голяма. Ако и при вас е така, разположете уредите само на едната страна. Така ще създадете симетрия и ще улесните работата си.
Разбира се, съобразете се с т.нар. работен триъгълник – мивка, печка, хладилник. Те трябва да са разположени така, че преминаването до всяко едно да е лесно и без затруднения или препятствия.

5. Обърнете внимание на мократа зона

В идеалния случай поставете пералнята и съдомиялната / сушилнята от двете страни на мивката. Разполагането на ВиК на едно място ще улесни живота ви както при оборудването на кухнята, така и при евентуални проблеми, свързани с тях.

6. Направете готварската печка фокусна точка

Направете готварската печка централен фокус на стаята, ако е възможно. Основната функция на кухнята е да готви; другите уреди са там, за да подпомагат тази дейност.

7. Преместете пералнята си другаде

Ако в кухнята няма достатъчно място, помислете дали не можете да поставите пералнята в банята. Но това, само при положение, че разполагате с голяма баня. Или пък помислете за коридора. Но тук се консултирайте с експерт, който да ви каже, дали е възможно свързване на ВиК частите.

8. Хладилникът и фурната могат да бъдат по-близо, отколкото си мислите

Традиционно дизайнерите съветват да не поставяте хладилника до фурната, тъй като ще доведе до загуба на повече енергия. Но ако сложите изолационен материал, бързо ще решите проблема.

9. Поставете микровълновата на нивото на очите

Микровълновата често се смята за необходимо зло, но е харесвана от много хора. Ако ползвате микровлнова, съветваме ви да я планирате на нивото на очите, за да бъде максимално удобна за употреба. Така лесно е може да вадите и слагате купички за претопляне.