Зелените покриви не могат без топлоизолация

Топлоизолационните плоскости от XPS (екструдиран пенополистирол) се използват за топлоизолация на сградите и в частност като топлоизолационен слой в зелените покривни системи.

Зелените покриви предпазват покривните мембрани и настилки, изложени през цялото време на ултравиолетови лъчи и ограничават температурните варирания, когато слънцето нагрява покривната повърхност през деня, последвано от бързо изстудяване през нощта.

Тези два елемента оказват най-деструктивно действие върху всяка покривна система, предупреждават от АТЕК 1. Елиминирайки свиването и разширението поради температурните разлики и излагането на ултравиолетови лъчи, можем да увеличим живота на покрива от десет до четиридесет, петдесет или шестдесет години.

Заедно с положената топлоизолация, зеленият покрив осигурява допълнителен слой изолация по време на зимните месеци. Тези характеристики позволяват на собствениците на сградите да реализират икономия на енергия.

Зелените покриви имат много предимства:

Естетически промени – урбанизираните пространства ще изглеждат привлекателни в зеленина. Зелените покриви са предпочитани от проектанти и инвеститори.

Пречистване на въздуха – зеленината филтрира въздуха като средно 0.2кг замърсявания се пречистват от 1м² зелена площ

Температурно регулиране – намалява се температурата на въздуха средно с 3-4° С в помещение под зелен покрив, при външна температура на въздуха
средно 25-30° С. Намаляват се разходите за отопление и климатизация.

Звукоизолационна функция на зелените покриви

Водно регулиране – зеленият покрив съхранява част от водата от валежи в дренажния си слой и чрез растенията я връща обратно в атмосферата. През лятото 70-80% от покривната вода се задържа от зеления покрив, а през зимата около 25-40%. Това подпомага намаляване на количеството вода, което попада в канализационните системи в периодите с най-чести валежи. Това води до намаляване на инфраструктурните разходи.

В близост с природната среда – уютни места за птици, пеперуди и др. Като естествена зелена среда за тях.

Рекреативни зони – за обитателите на сградите като най-близки места за отмора, за парти и за детски кът.

Покривна защита – предпазват покривната повърхност от капризите на времето и ултра-виолетовата радиация.

Продължителността на живот на покривната система – зеления покрив удължава дълготрайността на експлоатационен период за използване на покрива, за който се грижат собствениците на сградата и по този начин се осигурява възвръщаемост на инвестирането в зелен покрив. Покривът е по-дълготраен и естетично озеленен.

Зелените покриви осигуряват на обитателите си комфортно място за отсядане и отмора през времето за почивка. Зелените покриви се изграждат по предварителен проект – за нови сгради още в процеса на идейното проектиране и за озеленяване на съществуващи покривни площи след консултации с архитекти, инженери и ландшафтни архитекти.

Зелените покриви според вида си биват екстензивни и интензивни:

Екстензивните зелени покриви са предназначени за рекреативни зони. С тежест на слоя около 25-50 кв/м ( в зависимост от влажността на почвата). Дебелината на слоя е 100-150 мм.

Интензивните зелени покриви имат облика на естествената градина – с каменни и дървени настилки, морава, харасти, дървета и др. Топлоизолационният и дренажният слой трябва да са издрържливи на тежест. Дебелината на слоя е 200-900 мм.

Противокореновата мембрана е необходима, защото корените на растенията проникват и разрушават цялостта на топлоизолационния и хидроизолационния слой, на конструктивните елементи на сградата. Важни елементи са също така дренажната мембрана, геотекстилът и отводнителната система.