Избор на външна врата. Алуминий, PVC или дърво?

Входната врата е ключов елемент на всяка къща. Тя добавя както към нейната функционалност, така и към външния вид. Ефективността на входната врата влияе върху комфорта и безопасността в къщата и може да намали разходите за поддръжка на дома, като допринася за по-ниска консумация на топлина.

Имайки предвид това, обърнете внимание, че не трябва да изберете вратата само по външния й вид. От основно значение е материала, от който е направена.

Задайте си въпроса: Какви панели за външна врата да избера?

Алуминиеви, PVC или дървени?

Прочетете този материал и разберете!

Външни алуминиеви врати – отличен избор за къща с модерен дизайн

Този тип врати се предпочитат от строители, които наблягат на модерния дизайн. Алуминият е елегантен, има почти неограничен потенциал за обработка и може да се използва за направата на врати с размери по поръчка.

Най-голямото предимство на външните алуминиеви врати е тяхната висока издръжливост. Този метал не корозира, не се деформира при високи или ниски температури и е ефективна бариера за нежелани гости (при условие че се използват висококачествени брави и фитинги).

Доскоро алуминиевите панели за врати имаха недостатък по отношение на изолационните си свойства. Това обаче вече не е проблем. Водещите производители на алуминиеви врати вече предлагат решения, които отговарят на изискванията на енергийно ефективни или дори пасивни къщи. На пазара се предлагат врати с коефициент на топлопреминаване от Uf = 1,0 W/(m2*K) (вижте: врата STAR ) или дори по-нисък. Това изисква изолационен слой с подходяща дебелина както върху крилото на вратата, така и върху касата. Вратите със стъклопакети се възползват от така наречените топли комплекти, идентични с тези, използвани в обикновените прозорци.

PVC врати – практичен избор

На първо място, PVC вратите са практични – лесно се почистват, лесно се монтират, не се деформират при промяна на температурата и са наистина достъпни. Ниското им тегло също е важен фактор, особено оценен от тези, които са избрали да построят преместваема или дървена къща.

Има много повече предимства на този тип врати, напр. незапалимост и изключително звукопоглъщане . Ако строите или ремонтирате къща в шумен квартал или например близо до оживена улица, помислете за избор на PVC врата.

Дизайнът им е идентичен с този при прозорците и включва профили, които при врата трябва да са много по-здрави – в качествените врати се използват профили от клас А с минимална дебелина на стената 2,8 мм.

Броят и размерът на камерите също имат значение. Този параметър влияе върху коефициента на изолация на вратата – колкото по-големи са камерите, толкова „по-топло“ е крилото. Профилите се пълнят с изолационен материал, най-често с полиуретанова пяна, в някои случаи с пенополистирол, минерална вата или полиамидна пяна. Конструкцията е подсилена със стоманени профили, а вратите премиум клас са оборудвани и с MDF, шперплат или HPL усилващи плоскости.

Какви са недостатъците?

Разбира се, това е външният вид, който просто не е привлекателен за всеки. Имайте предвид също, че ако е повредена, PVC вратата не може да бъде ремонтирана – единствената възможност е да я смените. По отношение на изолационните качества една качествена PVC врата лесно достига Uf = 1,3 (m2*K)

Дървени врати – вечна елегантност

Тези врати са толкова популярни, че всички строители вероятно са запознати с техните предимства и недостатъци. Нека си припомним някои от тях по-долу. Дървените врати са изключително приспособими и като такива са подходящи за сгради с почти всякакъв дизайн. За някои те са привлекателни по същите причини като дървените прозорци – техният естествен материал, атрактивен външен вид, елегантност и усещане за престиж.

Дървените врати се характеризират с много висока акустична изолация и отлично премахват шума към антрето или вестибюла. Освен това те имат и прилични топлоизолационни свойства. Реномираните производители вече предлагат различни врати с Uf = 1.0 W(m2*K) . Този параметър зависи най-вече от дебелината на листа.

Въпреки всички предимства, дървените врати не са перфектни. Техните недостатъци включват предимно чувствителност към влага, което налага честото регулиране на крилото, ако вратата не успее да се затвори напълно или стане неправилно подравнена по отношение на рамката. Дървените врати също изискват периодична поддръжка. Ако вратата не е изложена на пряка слънчева светлина и дъжд, тя трябва да бъде освежена след 7-10 години.

Коя врата е най-добрата тогава?

Преди да вземете окончателно решение, помислете за следното:

  • естеството на сградата,
  • околността на къщата,
  • очакванията на хората, живеещи в къщата по отношение на усилията и честотата на поддръжката,
  • бюджет.

Всеки тип врати има своите предимства и недостатъци. Ключът е да инвестирате във висококачествено решение от реномиран производител и да не се „скъпите“, когато става въпрос за монтаж . Ако следвате всичко това, вашата врата ще издържи с години без никакви проблеми.

Източник: https://bgplast1.bg/