ИКЕА представя MÄVINN – лимитирана колекция, празнуваща традиционните занаяти

Колекцията е създадена съвместно със социално ангажирани азиатски предприемачи и се състои от 20 ръчно изработени аксесоари за дома

 

Новата лимитирана колекция на ИКЕА – MÄVINN, се състои от аксесоари за дома, изработени по традиционни занаятчийски техники. Сред тях са кошници, килими, абажури, престилки, чанти, калъфки за възглавници, стенни органайзери и други продукти, създадени от естествени влакна и остатъчни материали от производството на деним. Те съчетават бродерия и релефни детайли, които допринасят с уникални изрази и контрасти. Разработени съвместно със социално насочени предприятия от цяла Азия, изделията осигуряват работни места за хора от уязвимите групи.

„Искахме да насочим вниманието върху ръчната изработка на продуктите, да подчертаем труда на онзи, който е придал на предмета крайния му облик“, споделя Паулин Мачадо, дизайнер в ИКЕА Швеция. „Всеки артикул има отличителен външен вид и олицетворява самобитния и натурален облик на специално подбраните предмети.“

В колекцията се срещат и материали като хартия, направена от кората на черница, бананови дървета и от териториално разпространеното растение – юта. Почти всичко се набавя от местата, на които се намират социалните предприятия – Бангладеш, Индия, Тайланд и Виетнам. Продуктите не само са издръжливи и възобновяеми, но и създават възможности за работа на местните хора в посочените региони както по отношение на снабдяването, така и в производството.

Още от 2012 г. ИКЕА осъществява активно партньорство с множество бизнеси със социална насоченост, създавайки дългосрочни условия за откриване на нови работни места и препитание на хората в отдалечените региони и уязвими групи. Към днешна дата шведският бранд работи с повече от 11 подобни предприятия по целия свят, с фокус върху създаването на продукти, подхранващи асортимента на шведската компания в световен мащаб. MÄVINN е втората глобална колекция, разработена заедно със социални предприемачи, и първата ежегодно повтаряща се такава, която ще върви под това име. Името на колекцията е диалектен израз, идващ от шведския район Småland, където е основана ИКЕА, и буквално означава „вятърът да е в гърба ти“ – да бъдете в добро положение и усилията ви да се увенчаят с успех.

„Като дизайнер, за мен беше изключителна радост да работя в тясно сътрудничество с местни занаятчии, влагайки техните умения и креативност във всеки един продукт. Колекцията не само празнува традиционното майсторство, но също така създава значими възможности за работа на нуждаещите се. С MÄVINN имаме възможността да подкрепяме тези хора и техните общности, като същевременно правим ръчно изработените продукти достъпни за хората по целия свят“, споделя Мария Винка, дизайнер на свободна практика в ИКЕА Швеция.

градинска лопата