Интериор с характер – как да подредите къщата или апартамента си по най-добрия начин

Започнали сте ремонт на апартамент или къща?

Ето няколко съвета как да го направите с вкус и да избегнете клишетата, когато проектирате своя собствен дом.

Все по-често, когато мислим за обзавеждане на нов апартамент или ремонт на стар, искаме да получим нещо повече от естетичен външен вид и комфортен интериор. Бихме искали мястото, където живеем, да бъде украсено оригинално, да ни изненада, да ни покаже като оригинални хора.

Тези нужди се задоволяват от множество специализирани списания, програми за интериорен дизайн и, разбира се, тематични портали в Интернет. В тях ще открием стотици, може би дори хиляди съвети, идеи и съвети. Има само един проблем: как да изберем това, което ще е подходящо за нас, и как да избегнем преувеличението, което е толкова лесно в стремежа към оригиналност.

На първо място, нека помислим за стила, в който бихме искали да подредим интериора. Имайки основната насока, ще бъде по-лесно да изберете аксесоари като платове и дамаски, които последователно да изграждат интериора, а не да го украсяват въз основа на обобщение на това, което попада в ръцете ви. От фундаментално значение е как да да се справим с подредбата на дрехите и да организираме гардероба си. Трябва да обмислим обзавеждането, за да получим удобство като спестяваме място. Една дама, която държи на себе си е важно да обмисли цялостно как да подреди всички артикули, които са в неин стил, включаещ роклитуники, клинове, чорапогащи, колани и аксесоари.

Когато планирате обзавеждането на едно помещение, си струва да намерите ключов елемент, който да го отличи и да изградите аранжировката около него. Може да бъде камина, която, покрита с нови плочки, напълно ще промени характера на интериора, докато плочките – в зависимост от това дали са стилни или модерни – ще създават напълно различен интериор всеки път.

Ключов елемент може да бъде и интересен полилей, часовник или дизайнерско кресло в интересен цвят. – Можете също да отидете крачка по-далеч и например да окачите черен ретро велосипед или музикален инструмент, като виолончело или цигулка, на стената.

Други ключови елементи могат да бъдат умело експониран под (напр. черно-бял кариран под), интересни графики на стената под формата на една или няколко по-малки творби, оригинална мебел и дори люлеещ се стол или модерна напоследък люлка. Тези оригинални неща са около нас – предмети с душа, традиция, антики, витражи, часовници, стари чукала и чугунен обков, оригинални врати и др. Често при пътуване не само в далечни страни, но и в България на село, в планината или дори на близкия битпазар, можем да намерим нещо много оригинално и интересно, което със сигурност ще направи нашия интериор уникален.

Днес дизайнерите предлагат различни решения, които лесно могат да променят апартамента ни и да го превърнат в нещо повече от поредния традиционен интериор от каталог на мебелен магазин. Първо, нека помислим за цветовете и материалите. Можете да използвате различен цвят на една стена или тапет или облицовка с оригинален десен. Често е по-добре да решите да смените една ключова стена, отколкото да поставите тапети на целия интериор. Ако имаме идея за иновативен десен, можем да отпечатаме и тапет по собствен дизайн. Има фирми, които предлагат такива услуги. Със сигурност ще бъде оригинално и нестандартно решение. Дори дизайнерите от модна къща Алерт могат да помогнат да изберете правилните домашни дрехи според вкуса и необходимостта. Като български производител разполагаме с огромно количество сатенени изделия, които да помогнат за удоството в дома ви.

Изборът на осветителни тела е огромен и е лесно да се объркате. В случая желязното правило е последователността и подборът на тези елементи така, че да хармонират с интериора – било чрез текстура, било чрез цвят. Разбира се, има изключения от това правило, когато например нашият основен елемент в интериора е богато украсен полилей. Тогава той играе главната роля и останалите елементи от интериора са съобразени с него. Интересно, макар и трудно за обратимо, решение е да прокарате някои от електрическите проводници отгоре. На пазара се предлагат специални скоби и кабели, които придават изненадващо естетичен вид на такава инсталация.

След като сме подготвили стените, пода и осветлението, е време да помислим за мебели и оборудване. Ако искаме да съживим интериора си с тях, разполагаме с практически неограничени възможности. Рециклираните мебели, например, ще бъдат перфектни като отличителни елементи, но ние можем да рециклираме нашите собствени мебели, като сменим тяхната тапицерия или ги пребоядисаме или просто добавим възглавници и калъфи.

Много от нас не се увличат твърде много от въображението си от страх, че усилията ни ще бъдат контрапродуктивни. В малка стая е по-добре да избягвате твърде тъмните цветове, натрупването на шарки и текстури. Нека го запазим за по-големи пространства. Твърде много мебели и предмети могат да повлияят неблагоприятно на приемането на интериора, което ще създаде впечатление за преобладаващо. Ето защо си струва да отделите време за правилното подреждане на стаята, така че отделните й зони да бъдат последователно обозначени и пространството да се използва по оптимален начин.