Какво да се вземе под внимание при избора на трапезна маса? 

 

Покрай какво се обединява най-често домочадието? Там където се споделят не само храна, но и ежедневните емоции? Разбира се, трапезата е мястото където всички се събират и е добре ако тя успее да допринесе за уюта и спокойната обстановка. 

 

Независимо дали апартамента е нов и все още няма необходимото обзавеждане или просто е необходимо освежаване на мебелите, трапезната маса обикновено попада в топ 3 на най-необходимите вещи за всяко семейство. 

 

При избора на маса за хранене, решението за покупка трябва да бъде съобразено с няколко неща. Едни от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се постигне едмовременно стил и комфорт, са големината на помещението, броя на членовете на семейството, дизайна на самото жилище и обзавеждането в останалите помещения. 

 

За да се постигне хармония в интериора е добре да бъдат спазени определени пропорции. Например формата на масата и нейната големина не трябва да бъдат в разрез с големината на помещението. Често кухня и трапезария са обединени в една просторна стая, което позволява по-широка маса. За по-малки помещения подходящи варианти са разтегателните маси, чиито плоскости се разпъват и прибират при необходимост, а в останалото време са с нормалните си размери, без да се нарушава естетически равновесието. 

 

Освен пропорциите, друг важен елемент, на който трябва да се обърне внимание, е съчетанието на цветовете. Красиво и елегантно е когато няма много голям контраст между цвета на масата и цвета на помещението, в което тя ще бъде поставена. Може да бъде избран и универсален цвят, който би подхождал на всяка една стая.

 

Материалът, от който е изработена трапезната маса също е фактор при вземането на решение. Комбинацията от метал и дърво, метал и стъкло са доста популярни, носещи в себе си модерно усещане, но като че ли дървените маси постигат в най-голяма степен комфорт и уютна атмосфера. 

 

За всяко семейство модерното и уюта имат различна ценност. Какъвто и избор да бъде направен, най-важно е да носи радост за окото в миговете прекарани покрай трапезата.