Какво къртят българите най-често в своите домове

Един от най-честите ремонти, които се предприемат по нашите ширини, това е изкъртването на подпрозорец. Причината за това е съвсем тривиална, а именно, че в миналото сградите са били проектирани с голямо подпрозоречно пространство.

В наши дни това не се цени особено, а хората реагират много по-добре на така наречените френски прозорци. Те предлагат възможност за много повече светлина, която да влезе в и без това мрачните ни жилища.

Не случайно, при голям ремонт това е едно от първите неща, които хората се опитват да разрешат, а именно да изкъртят тухлите или панела под прозореца, след което да поставят дограма от пода до тавана.

Проект и разрешително – нужни ли са и кой ги издава

Първото нещо, за което трябва да помислите е изработването на проект. Той трябва да е дело на опитен проектант, който да знае кое може да се бута и кое не. Не си позволявайте да действате на своя глава.

Второто нещо, за което трябва да помислите, това е разрешителното. То ще ви се издаде от общината по местоживеене на базата на проекта, който вече имате изработен и който трябва да представите.

Кой да го реализира

За реализирането трябва да се обърнете към фирма, която може с достатъчно професионализъм да реализира вашия проект. Важно е да се има предвид също така и разчистването след това.

Най-добре е да се обърнете към фирма, която предлага услуги от типа кърти, чисти, извозва. Този тип фирми са специализирани не само в изпълнението на подобен тип проекти, но освен това ще почистят и извозят всичко след себе си.

Строителните отпадъци винаги са сериозен проблем след ремонти от този вид. Обикновено има доста парчета бетон, натрошени тухли и части от дограма, които да трябва да се извозят.

А както вероятно знаете, контейнерите за битови отпадъци не позволяват да се изхвърлят подобни строителни материали там. Именно и това е причината, поради която да се обърнете към кърти, чисти, извозва фирма (вижте опита на SofDestroy.com).

Обикновено, този тип фирми разполагат с камиони, които им позволяват да отнесат всички отпадъци от обекта, като след това строителните материали трябва да се отнесат на специално създадено за тази цел депо.