Купувачите, които търсят имот за лично ползване, се ориентират към тристайни апартаменти

Интересът към готови за нанасяне жилища, обзаведени или след ремонт, продължава да бъде водещ. Купувачите, които търсят имот за лично ползване, се ориентират към тристайни апартаменти, докато клиентите, целящи инвестиция – насочват вниманието си предимно към двустайни жилища, показва анализ на Адрес.
Запитванията за ново строителство запазват стабилни нива, поради възможността за гъвкави условия при изплащане. Наблюдава се покачване на средните цени в столицата, като по-отчетлив е ръстът в кварталите с голям интерес и дефицит на предлагането – Иван Вазов, Яворов, Гео Милев, Център, Лозенец. Повишение има и в районите с активно ново строителство – Манастирски ливади, Кръстова вада и Овча купел.

Към момента пазарът е във възход, като не се предвижда скорошен спад на цените. През 2021 г. се наблюдава ръст на средните цени около 10% на годишна база, повлиян от два фактора – активното ново строителство и интереса към завършени и ремонтирани жилища. Пазарът „на зелено“ става все по-динамичен, особено в районите с повече новостроящи се обекти.
Втората причина е решението на купувачите да платят повече за готово или обновено жилище, в което могат да се нанесат веднага. Трайно ниските лихви по ипотечните кредити поддържат растежа на цените на жилищата, защото правят покупката на имот по-достъпна за населението.

А ето и кои са топ 5 на най-добрите и предпочитани квартали за живеене в София.

Манастирски ливади
Манастирски ливади е сред сравнително наскоро оформилите се столични квартали, които се радват на отявлен интерес от страна на купувачи и наематели. Районът предлага изцяло ново строителство, както и възможност за покупка на зелено, вследствие на все още достъпните предложения за проекти в процес на изграждане. Кварталът се явява като притегателен център предимно за млади хора и семейства. В него се откриват жилища в кооперации и комплекси от затворен тип в среден клас, а също така и имоти, попадащи в луксозния сегмент. За периода януари-септември 2021 г. цената за квадратен метър в квартала възлиза на 1310,6 евро.
Поради удобството от преминаващите в близост транспортни средства, осигуряващи бърз достъп до централните части на столицата и до южната дъга на околовръстното, като предпочитана зона за живеене се очертава районът около бул. „България“. Основните предимствата в разположението на квартала е съседството с престижните южни квартали и наличието на училища и детски градини, които макар извън очертанията на Манастирски ливади, остават на близка дистанция. Несравнимо удобство е трамвайната линия, която не се влияе от трафика, поради своята независим от пътното движение маршрут.
Въпреки че кварталът все още е белязан от противоречив имидж, породен вследствие на някои инфраструктурни проблеми, потенциалът на района създава очаквания за динамично бъдещо развитие.
Кръстова вада
В последно време „Кръстова вада” постепенно се обособи като подходящ район за строителство на еднофамилни къщи, затворени комплекси, а също така и частично за изграждане на бизнес и промишлени сгради. Кварталът е предимно зает от новопостроени къщи, няколко жилищни кооперации и по-големи жилищни сгради. Въпреки това, не липсват масивни къщи, строени през 50-те и 60-те години на миналия век, съсредоточени в района на старата промишлена зона – между бул. “Черни връх”, ул. “Сребърна” и ул. “Филип Кутев”.
Инвеститорският интерес е съсредоточен в създаването на луксозни проекти на затворени комплекси с автентичен стил, издържани в най-високите норми и стандарти. На разположение на собствениците на жилища в тях са осигурени удобства и услуги на една ръка разстояние, зелени площи и не на последно място – спокойна и сигурна среда, поради възможността за контролиран достъп. Високият сегмент предлагани жилища в квартала обуславя и по-високата цена от 1492,59 евро/кв. м (отчетен в периода януари-септември 2021 г.).

Борово
„Борово” е сред южните квартали на София, които са сред най-предпочитаните и търсени от купувачите. Инфраструктурата на района е добре уредена. Предлагането съчетава голям брой сгради ново строителство и възможност за покупка на готови апартаменти в стари масивни сгради и панелни блокове. Това обуславя колебанието на цените в сравнително широки граници. Като обобщение, в първите 9 месеца на 2021 г. средни цени в района възлизат на: 1303,7 евро/кв. м.
„Борово“ разполага с всички необходими удобства за пълноценното ежедневие на живущите в района. В квартала има достъпни детски градини и училища, спортни центрове, магазини и ресторанти. Непосредствената близост до бизнес зоните, разположени по протежението на бул. „България“, предлага изключително предимство за работещите в района. Близостта на квартала до Витоша, от своя страна, е чудесна възможност за бързо бягство от града в почивните дни.
Планиращите да закупят своя бъдещ дом и да се установят в „Борово“ трябва да имат предвид че леснодостъпните и свободни места за паркиране стават все по-ограничени като брой. Поради това при сключване на сделка за покупка на имот в квартала е от особено значение наличието на паркомясто или гараж.

Витоша
“Витоша” попада сред новоразвиващите се квартали на столицата. В профила на района се наблюдават много общи характеристики и допирни точки с “Манастирски ливади”. Разминаването между тях засяга основно разликата в ценовия клас, съгласно който във „Витоша“ се отчитат една идея по-ниски суми, срещу които може да се сдобиете с нов дом – или казано в цифри – 1229,35 евро./кв. м във Витоша, в сравнение с 1310,6 евро/кв. м в Манастирски ливади (данни, актуални за първите 9 месеца от 2021 г.).
Желание за покупка в квартала проявяват предимно семейства с деца и индивидуални купувачи – основно млади хора, чиято цел е да сдобият с първо жилище.
Присъщо за квартала е наличието на много скоро реализирани жилищни проекти, като строителството е основно тухлено, със съвременен архитектурен облик. Изградените кооперации са с по четири-пет етажа, като напълно липсват панелни блокове. Друго безспорно преимущество е газификацията на района.
Сред минусите на квартала е и недобре развитата мрежа на градския транспорт. Поради което бъдещите обитатели на нов дом във „Витоша“ трябва да имат предвид, че най-удобното средство за придвижване към останалите части на града остава личният автомобил.

Дружба
Независимо че „Дружба“ все още е свързана с имиджа на работнически квартал от близкото минало, все по-често в него се появяват нови, съвременни жилищни проекти. В последните години кварталът се опитва да излезе отвъд идеята за непрестижен северен квартал и да се позициониране в групата на широко търсените източни. Въпреки това той все още остава значително по-бюджетен вариант за купувачите, ориентирали се към тази част на София. В периода януари-септември 2021 г. цените на квадратен метър в Дружба достигат 1289,55 евро на фона на 1840,47 евро/кв.м за Изгрев и 2107, 43 евро/кв.м за кв. Изток.
Разположението на квартала позволява бърз достъп до бул. “Цариградско шосе”, което го прави идеално място за живеене на хората, работещите в бизнес зоните по протежение на булеварда. Освен това кварталът има бърза връзка както с летището, така и с “Бизнес парк София”. Добре изградената инфраструктура създава идеални условия за лесно придвижване до съседните райони – посредством няколко автобуса, линиите на тролейбуси и трамваи, а също така и двете метростанции. Сред останалите предимства са езерото „Дружба“ и паркът около него, които създават подходящи условия за отдих в градска среда.

жилищен комплекс София