България е на 55 място в света по производство на мебели за 2021 г. , а по износ на 38 място

По време на Годишната конференция БКДМП събра компании от сектори дървообработване и мебелно производство, раздадени бяха и отличия за постижения и принос  

 

България се нарежда на 55 място в света по производство на мебели в света за 2021 г. Данните бяха изнесени по време на Годишната конференция на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП). Събитието, което се проведе на 25 ноември в Боровец,  традиционно събра над 250 души от различни компании от сектори дървообработване и мебелно производство.

Конференцията откри председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков, в официалната част се включиха още заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов, заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, изпълнителният директор на Изпълнителна Агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на УС на БСК Добри Митрев, изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, ректорът на ЛТУ-София член-кореспондент проф. Иван Илиев, председателят на Европейската конфедерацията на мебелната промишленост (EFIC) Еди Снайдеро, председателят на фондация „За модерно образование“ Петя Евтимова. Президентът Румен Радев също изпрати поздравление по повод Годишната конференция и 30-годишния юбилей на Камарата.

Проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП, обяви актуални данни, според които производството на мебели за 2021 г. у нас възлиза на 600 млн. долара, като за сравнение през 2012  г. е било 397 млн. долара. Така страната ни се нарежда на 55 място в света. Над 85% от продукцията ни отива за износ заради доброто съотношение между качество и цена. По износ на мебели страната ни заема 38 място в света за 2021 г. Българска продукция се изнася основно за Румъния, Гърция, Франция, Германия, Чехия, Дания, Нидерландия и др. По потребление на мебели заемаме 66 място в света за 2021 г. с близо 420 млн. долара. Основно мебели у нас за периода 2021 г. са се внасяли от Китай, Полша, Турция, Германия, Италия, Румъния, Украйна и др. Според актуалната статистика на БКДМП в последните няколко години Европа се задържа на второ място с 23% от световната продукция. В топ 5 на производителите на Стария континент влизат страни като: Италия, Германия, Полша, Великобритания и Франция. Производството на мебели в света за 2021 г. се равнява на 513 млрд. долара, което е с 16,8% ръст спрямо 2020 г., когато е било 439 млрд. долара. Сред най-големите производители в световен мащаб са: Китай, САЩ, Германия, Италия, Виетнам, Индия, Полша и др.

По време на конференцията на БКДМП традиционно бяха раздадени и отличия за най-бързо развиващо се малко, средно и голямо предприятие. Призовете получиха съответно: Пъчков ООД, ЙАФ България ЕООД, Кроношпан България ЕООД. За износител на годината в сектор мебелно производство отличие спечели Ирим ЕООД. За износител в сектор дървообработване първото място бе завоювано от Кроношпан България ЕООД. Присъдени бяха също отличия за особени заслуги за развитието на бранша на Александър Палешутски от Средна гора АД, Илко Илиев от Мебел-Стил ООД, а за принос в организирането на научно-практическа конференция – приз получи Христо Йовчевски от Рико Стил ООД. ТЕД БЕД спечели награда в категория Инвеститор в младежта. За заслуги в развитието на професионалното образование бе отличена фирма Интериор-И ООД.

По повод 30 г. юбилей на Камарата, която е една от най-старите и големи браншови организации, бяха раздадени и почетни призове на председателите, които са управлявали БКДМП през годините: Калин Симеонов, Стоян Стоянов и Галин Господинов, а също и на изпълнителните директори: Геновева Христова, Стефан Ганев, Елица Виденова и Росица Пешева.

В конферентната част австрийският дизайнер Кристиан Крьопфел изнесе лекция на тема „Мебели с въглероден неутрален отпечатък“.  Интериорният дизайнер Мелтем Караоглу сподели с участниците ценен опит как се произвеждат мебелите по поръчка от висок клас и  на какви изисквания трябва да отговарят, за да отговорят на нуждите на клиентите за удобство, лукс и естетика. Обсъдени бяха също и  актуални и полезни теми за двата бранша: задържане и привличане на кадри (Manpower България), грижа за здравето и подобряване на условия на труд в компаниите (Служба по трудова медицина Ready EHSSP),  алтернативните разплащателни методи и увеличаване на продажбите (tbi bank), връзката между медии и бизнес (Дарик Радио).

Основните партньори на Годишната конференция на БКДМП бяха: Ready EHSsp, tbi bank, ВИА ЛОГИСТИК, Електросаунд, timber-B2B.bg, а медийни партньори съответно:   сп. DMT и сп. „Мениджър“.