Защо да изберем ламинат пред класическия паркет

Ламинираните подови настилки се предлагат вече в почти всеки един строителен хипермаркет, а търсенето от страна на хората е наистина много голяма. Това не е случайно, тъй като този вид подово покритие има наистина доста предимства.

Сред най-очевидните, разбира се, са много по-добрата цена в сравнение с масивното дърво и доста по-голямото разнообразие от цветове и нюанси, които могат да задоволят дори и най-придирчивия вкус на потребителите.

Според специалисти от TeMax.bg, обаче, това са само малка част от предимствата на този вид толкова популярна подова настилка, а именно ламинат. Ето какво още привлича потребителите към този тип покрития.

Предимства на ламината, свързани с инсталацията

Ламинираните подови настилки имат много качества и една част от тях са свързани с начина по който се поставят. А той никак не е сложен. В това отношение този тип покритие има следните предимства:

  • Инсталира се изключително бързо;
  • Не изисква почти никаква предварителна подготовка;
  • Цената за поставянето му е много примамлива;
  • Може да се постави и върху цимент, дърво, теракот или гранитогрес.

Издръжлив на износване

Ламинираният паркет е изключително издръжлив на износване, тъй като е снабден със специално защитно покритие. Прозрачно на вид, то е невидимо за страничния наблюдател, но всъщност защитава изключително добре пода.

Покритието на ламината е много устойчиво на удар, така че може да го защити от всякакви издрасквания и други повреди, които в противен случай могат да се получат при местене на мебели или при изтърване на някой по-тежък предмет на пода.

Издръжлив на влага

Въпреки своето дървено естество, в резултат от начина на изработка, ламинираният паркет е по-устойчив на влага и намокряне в сравнение с естествения масивен паркет.

Разбира се, тук също не бива да се злоупотребява, но при случайно намокряне шансовете да се запази в добро състояние са по-високи, отколкото при естествения му събрат.

Това дава повече свобода при почистването, като освен с класическите препарати за дърво, той може да бъде почистен и с помощта на навлажнен моп.

Наводнението е едно от най-големите възможни бедствия, които могат да сполетят едно домакинство. Ако подовото покритие е от дърво, шансовете да спасите нещо от него са почти нулеви, докато при ламинираният паркет са около 50%.