Как да изберем цвета на банята?

Цветовата схема на банята е важен и дори фундаментален въпрос. Цялостният външен вид, атмосфера, дори енергията на помещението зависи от избрания нюанс. Затова, когато планирате обзавеждане за баня, аксесоари, допълнения като вана, душ кабина или параван за баня, мислете и за дизайна на банята с цвят.

Правила за съвпадение на цветовете

За да изберете правилния цвят за баня, трябва да вземете предвид много фактори. Първият и най-простият е размерът. Всеки знае, че тъмен тон може да направи малко пространство още по-малко, а със светли цветове ще разширите визуално всяка стая.

Освен това трябва да обърнете внимание на стила на апартамента или самата баня. Всеки стил има своя собствена база от подходящи нюанси:

  • класически – топло бяло, бежово, златисто ;
  • индустриален стил – черно, сиво, червено;
  • скандинавски – бяло, сиво, бежово;
  • прованс – пастелни цветове;
  • хижа или кънтри – топли тъмнокафяви тонове;
  • модерни – приглушени матови цветове.

Друг аспект, на който си струва да се обърне внимание: психологическото въздействие на цвета и лични чувства към него. В жълта баня например е невъзможно да се отпуснете преди лягане. А комбинацията от черно и бяло не дава заряд за жизненост и енергия сутрин. Помислете кога и при какви обстоятелства стаята се използва по-често.

Не забравяйте за характеристиките на самия цвят:

Оранжевото например повдига настроението и зарежда с енергия, прасковата помага за отпускане, ръждивото носи комфорт и топлина.

Студените нюанси действат успокояващо, придавайки усещане за чистота и стерилност. Подходящ за хора, които са твърде активни и които се нуждаят от спокойствие в банята. Топлата цветова палитра изглежда по-уютна, кара ви да се чувствате комфортно да стоите под душа или да лежите във ваната.

Не забравяйте, че цветовете на покритието на банята е не само стени – има също таван и под. Класическата цветова схема е бял или много светъл таван, а подът е с няколко тона по-тъмен от стените.

Кои са най-популярните цветове?

Цветът в интериора на банята наистина играе решаваща роля. Ето 5-те най-популярни нюанса.

Бяла

Бялото е синоним на чистота и стерилност, поради което е практически незаменимо в банята. В допълнение, всички стандартни кранове и фитинги  са бял цвят: в комбинация със стени и таван, това ще даде ефект на визуално разширяване на стаята .

Ако задачата за визуално уголемяване на банята не си струва, създайте комбинация с един от любимите си нюанси. Тук се открива още едно предимство на бялото: може да се комбинира с всичко. От стандартно черно или сиво до ярко розово или сериозно синьо.

Черен

Докато снежнобялата баня се счита за класика, с черната е точно обратното. Комбинацията с бял фаянс изглежда на мнозина контрастираща, а самият е драматичен.

Друга причина за отхвърляне е широко разпространеното схващане, че черното смалява пространство. Но това не означава, че различни нюанси на въглен не могат да се използват в малка баня: като го комбинирате с други нюанси и го използвате като допълнителни елементи, можете да постигнете желания контраст и динамика в интериора.

Бежово

Може би вторият най-разпространен цвят след белия е кремав! Смята се, че придава на студената баня малко уют, прави я по-топла и по-удобна.

Ако обичайно декорираните в бежови тонове бани вече са ви скучни, не го използвайте самостоятелно. В комбинация със зелено, синьо, жълто, бежово ще се отвори от другата страна и ще послужи като отличен фон.

Син

Синьото символизира водата и има смисъл да се използва тук. Цветът често се използва в монохромни дизайни: това ще изисква три, четири нюанса на синьото (от небесно до индиго или кобалт). Два подтона, комбинирани с бяло или сиво, също ще дадат желания обем.

За да създадете баня с интересна визия, ще помогне използването на допълваща комбинация: тъмно синьо контрастира с жълто, синьо с червено.

Червен

Червената скала, въпреки че се използва по-рядко от другите, създава уникално впечатление. Може да изглежда, че аленото не е създадено за банята, както огънят не е създаден за водата, но силата на противоположностите привлича.

Важно ! Доминиращото червено е подходящо само за бани, които се използват за кратки периоди от време: миене, душ. Ще бъде неудобно да релаксирате в такава баня.

Комбинацията с бял санитарен фаянс изглежда ефектно, но в линиите на отделни производители има и червени продукти – от вана, до мивка и тоалетна чиния.