Как да осигурим ефективна електроизолация в нашия дом?

 

Чрез своя технологичен напредък съвременният свят ни осигури много нови материали, вещества и други стоки, с които улесни живота ни и го направи по-добър и по-удобен.

Електричеството е едно от най-често срещаните и най-разчитаните  изобретения в съвременния свят. Без него много индустрии и сфери няма да съществуват. Въпреки това си остава едно от най-опасните неща, ако не знаем как да го използваме правилно.

В следващите редове ще говорим за това защо ни е нужна електрическа изолация на дома и как да я осигурим?

Електрическа изолация на дома – защо ни е необходима?

Използването на качествени материали за електрическа изолация е най-важното нещо, за да си гарантираме безопасност у дома. Всеки елемент, който носи електрически ток, е проектиран да го прави безопасно и с някакъв вид изолация. Изолацията ограничава потока на тока между различните проводници и между проводниците към земята. Следователно е много важно изолацията да има противоположните трансферни свойства на проводника.

 

Най-често проводниците са метални. Най-използваните са медта или алуминия, за които е известно, че са много добри проводници на електрически ток поради високата токоносимост на металите и постоянните топлинни свойства.

 

Изолацията обикновено се прави от неметален материал. По-голямата част от електрическата изолация е направена от PVC, пластмаса или гума. Важно е материалът да устои на тока и да го държи в рамките на очертания път до проводника. Много от най-добрите изолатори са изкуствени.

 

На теория изолацията не трябва да носи електрически ток. В действителност обаче няма перфектен изолационен материал. Всеки вид изолация предлага устойчивост. Обикновено устойчивостта на материала е много висока, но не е безкрайна. Очевидно е, че колкото по-голямо е съпротивлението, толкова по-добра е изолационната способност на материала.

Как да осигурим ефективна електроизолация в нашия дом?

Следете и подменяйте материалите редовно

Производителите на проводници, кабели и двигатели непрекъснато подобряват ел изолацията. За райони, където електричеството се използва в промишлеността (и в дома), производителите многократно и успешно са разработвали по-добри продукти с по-ниски разходи. Въпреки това, докато се използва, изолацията е подложена на много ефекти, които могат да доведат до механични повреди, износване и други.

Постоянно се случва комбинация от електрически стрес и влошаване на електроиолацията. Една от основните причини за повреда е общото износване. Тъй като се образуват дупки или пукнатини, влагата и чужди материали проникват в изолацията, осигурявайки по-нисък път на съпротивление на тока. Веднъж започнали, различни процеси набират сила и това създава предпоставка за инциденти в дома или на работното място.

За да избегнете подобни ситуации, редовно проверявайте електроинсталанцията. Техници съветват това да се случва на всеки 6 месеца, ако няма индикации за проблеми.

Използвайте само качествени материали

Качеството няма цена. И това важи с пълна сила, когато говорим за безопасност на дома и на близките ни. Осигурете безопасна електроизолация в дома си като купувате само качествени материали от доказани производители и партньори. Сибел ООД предлага висококачествени кабели и проводници. Разгледайте продуктите в сайта и се убедете сами.

Наблюдение на съпротивлението на изолацията

Изтичащият ток не може да бъде открит по миризма или по поглед. Именно това го прави толкова опасен, тъй като се забелязват само последствията – често твърде късно.

Редовното наблюдение и поддръжка на системата прави по-малка вероятността от постепенното намаляване на съпротивлението на изолацията. Откритите дефектни части лесно могат да бъдат поправени или заменени, преди да се случи пълна повреда на полето. Ако не е налице програма за поддръжка, елементи с лоша или влошена изолация могат да станат опасни за докосване при подаване на напрежение. Освен това зле изолираните предмети могат да станат опасни както за потребителя, така и за всяко лице в непосредствена близост.

Редовното следене на електроизолацията дава шанс за ранно откриване на проблеми и тяхното отстраняване. Това осигурява безопасност и спестява средства в дългосрочен план.

Отделяйте нужното време и използвайте само качествени материали за вашата инсталация.