Как да предотвратите появата на хлебарки в новия си дом

Хлебарките не само са изключително неприятни – те също са нехигиенични. Тези обичайни домашни вредители често живеят в или близо до канализация, канали и боклук, което ги поставя в контакт с различни микроби и е известно, че пренасят патогени, които могат да причинят различни заболявания. Затова те са нежелани посетители във вашия дом.

Ако ви предстои нанасяне в нов дом, ще трябва да положите специални грижи, за да сте сигурни, че няма да доведете нежелани гости със себе си на новото място. Може тази подробност да не е минавала през ума ви, но е напълно възможно, ако в стария си дом сте имали хлебарки, тъй като не сте използвали услугите на Превента фирма за борба с вредители, да ги пренесете неволно в новия си дом. Ето няколко съвета как това да не се случи.

Хлебарките са привлечени от източници на храна и вода. Мръсни чинии, трохи, разлята храна, остатъци, боклук и храна за домашни любимци ще привлекат хлебарки. Преди да започнете да опаковате вещите си, проверете новия си дом за обичайни входни точки за тази напаст. Внимавайте за пукнатини близо до врати и прозорци, които могат да позволят на насекомите да влязат в дома ви.

Използвайте правилните опаковъчни материали. Хлебарките обичат да се крият в картонени кутии, защото лепилото, използвано за залепване на страните, е направено от нишесте. Ако е възможно, използвайте пластмасови контейнери, за да пренесете багажа си. Освен това вещите ви ще бъдат по-добре предпазени от прах и други замърсители, отколкото ако използвате кашони или хартиени торби.

Изперете дрехите и спалното си бельо. Хлебарките биха се поместили в дрешника ви единствено ако са много гладни, но за да сте сигурни, че няма да ги пренесете на новото място, то изперете всичките си дрехи. Подобно на другите ви вещи, вашите чисти дрехи трябва да бъдат опаковани в запечатани пластмасови контейнери. Може дори да обмислите да ги поставите във вакуумно затворени найлонови торбички. Пердетата можете да почистите предварително с прахосмукачка.

Когато опаковате, извадете тенджерите и тиганите си и измийте всичко старателно. Имайте предвид, че кухненски уреди, като тостери, микровълнови печки, тостерни фурни и дори кафемашини също могат да привлекат хлебарки. Кухните са истински рай за тези вредители – там те намират изобилие от храна – по плота, в мивката, върху неизмити съдове. Освен това често кофата за боклук също се съхранява в кухнята, така че хлебарките обожават да пируват и там. При всички случаи е задължително тяхното унищожаване.

Проверете храната и вещите на вашия домашен любимец, ако имате такъв. Хлебарките трябва да се хранят, а отворените торби с храна за кучета и котки им осигуряват източник на храна. Добра идея е да изсипете котешка и кучешка храна в херметически затворен пластмасов контейнер, след като отворите торбата, за да избегнете замърсяването на храната от насекоми. Ако имате отворени торби с храна, преди да се преместите или ги изхвърлете, или бавно изсипете храната в съд, като наблюдавате внимателно за хлебарки.

Докато се придвижвате, е възможно хлебарки да се промъкнат в багажа ви. Когато пристигнете на новото място, внимателно свалете всичко и отново го прегледайте за вредители.  Идеята е да забележите евентуален проблем преди да сте внесли всичко вкъщи.