Как се избира правилната трапезна маса

Коя е най-добрата маса за хранене?

Няма еднозначен отговор. Най-добрата маса за хранене е тази, която отговаря на  бюджета, солидна е, събира се на определеното място и е в стил, който ще бъде актуален с години. Но има някои основни фактори, които трябва да се имат предвид при избора на добра маса. Особено ако се купува маса онлайн.

Според експерт не трябва човек да залита по тенденциите. Добрата маса трябва да е актуална поне 5 до 10 години. Наред с достъпността и вечния стил, важно е да се търси стабилност и конструкция. Ако се пазарува маса онлайн, това ще е малко трудно, но си заслужава да се разгледат характеристиките. Потребителят трябва да помисли какво е усещането да седне на една от тези маси, дали ще е удобна за дълго време.

Освен основните неща, ето някои допълнителни неща, които трябва да проверят.

Измерване

Правилото номер едно: една маса за хранене трябва да отговаря на зоната за хранене! Но тя е измамно голяма мебел и трябва да отчетете и пространството около нея.

В допълнение към размера на масата, има нужда и от място от всички страни, най-малкото, защото там ще има столове. Независимо дали е част от ежедневно пространство или отделна трапезария, измерването на дължината и ширината на площта, е от ключово значение.

Специалистите съветват да се помисли, как ще използва масата. Ако всяко място на масата се нуждае от 50 до 55 см пространство, по-мащабните столове ще изискват повече.

Важно е да се отбележи, че „визуалното тегло“ на дадена мебел наистина може да повлияе на това колко голямо е усещането в една стая. Може да се побере технически, но ще изглежда огромно, ако е тъмна или обемна мебел или е твърде близо до други мебели.

За да се визуализира как ще изглежда по-голяма мебел, купувачът е добре да отдели време, за да отчете дължината и ширината на пода, както и височината на масата. Вариант е масата да се начертае на пода, за да се определи приблизително мястото, което ще бъде заето с нея.

Ако мястото е ограничено, може да се помисли за опция с разтягаща се маса. Тези модели позволяват да се персонализира за различни нужди – за забавление и размери на партита.

Квадратните и правоъгълни маси са най-често срещаните, така че при тях има по-голям брой възможности за избор на стилове, размери и опции за разширяване. Но кръглата или овалната маса може да даде малко повече място за придвижване, тъй като отрязва ъглите, но въпреки това има добра площ. За по-тесни, правоъгълни пространства овалът може да е най-добрият вариант, смятат експерти.

Кръглите или овалните маси са чудесни за партита и разговори, защото там няма основно място. Освен това тя събира повече чинии, защото формата го позволява.

Основата на масата е от голямо значение

Основата – обикновено крака, пиедестал или естакада – може да има ефект върху това колко хора можете да побере масата. Добре е купвачът да се увери, че разполага с достатъчно място за коленете си, и дали можете да кръстоса крака под масата. От друга страна – рамката, която държи плота на масата – може да намали възможностите в стаята за маневриране.

Ако домакините искат да бъдат по-гъвкави с гостите си, трябва да се обърне внимание на ширината на краката и къде са поставени те. Като цяло маса с по-тънки крака или където краката са в ъглите, ще улесни слагането на допълнителен стол.

С маса на пиедестал или естакада има по-голяма гъвкавост, за да седнат повече хора около масата. Освен това трябва да се отбележи, че този тип маси могат да по-малко здрави от тези с четири крака.

И все пак, ако някоя маса се хареса много на купувача, отговаря на стила на дома, няма причина да не бъде купена.