Ламинат или паркет – какво да се избере за ремонт на апартамент?

За да се създаде максимално уютен интериор в апартамент или в къща, е важно да се избере правилното подово покритие. Какви довършителни материали се считат за най-добри по отношение на съотношението цена / качество? Най-популярните подови настилки при ремонт на апартамент са ламели от ламинат и паркет. Изработени от естествено дърво, използвайки съвременни технологии, и двете покрития се считат за екологични, здрави и издръжливи. Какво е по-добре за стаята – паркет или ламинат?

Характеристики на ламината

Изборът на подови настилки се счита за отговорна мисия, тъй като всеки иска да издържи дълго време. Ако се планира ремонт на апартамент и използването на ламиниран паркет, добра идея е да се знае как работи. Този строителен материал е композитна многослойна структура. Най-горният слой се счита за декоративен. Това е покритие от плътен материал (специална смола с пигмент), който изпълнява едновременно естетически и защитни функции.

Текстурата на ламината може да имитира камък, керамични плочки, дърво, цветове – в различни нюанси, от светло до тъмно. Защитните свойства на горния слой са водоотблъскващи, предотвратяващи надраскване и избледняване на слънце.

Под декоративния слой на ламината има солидна основа – пълнеж от дървесни влакна с висока плътност (HDF). Той изпълнява носеща и топлоизолационна функция, обединява структурата на продуктите и свързва ламелите заедно – на страничните повърхности на продуктите се изрязват ключалки. Ламинатните плоскости са дълги, правоъгълни, тесни продукти. Почти никога не се срещат летви с квадратна форма. Тази подова настилка има висока устойчивост на износване, издръжливост, еластичност, устойчивост на влага и също така е на достъпна цена. . Ламинираните плоскости не се деформират.

Характеристики на паркетни дъски

Паркетът е изпитан във времето издръжлив строителен материал. Това е материал, който е интегрален по структура, а не наслоен, като ламината. Изглежда като дъски от естествено дърво (сибирски бор, дъб, лиственица, бук, габър, ясен, череша, орех, ела, кипарис и др.). За производството на паркет се вземат твърди сортове дървета, които имат издръжливост. Особеност на паркета е възможността за нанасяне на специално восъчно-маслено полирано покритие и лак. Това осигурява на материала допълнителна естетика, защита срещу механични повреди под въздействието на теглото на хората, по време на пренареждане на мебели и др. аркетът може да бъде положен под формата на интересен модел, в няколко посоки. Пасва на всеки дизайн и придава луксозен вид дори на най-простия интериор. Паркетът подлежи на реставрация: горният слой се отстранява чрез внимателно полиране, покрит с полимерни вещества и специален лак за паркет.

Паркетът е топъл, антистатичен, издръжлив (при внимателна грижа ще издържи повече от 35 години).

Естественият паркет често се бърка с паркетна дъска. Разликата между материалите е, че паркетната дъска е многослойна подова настилка, в която сегментите от използваните дървесни влакна са разположени перпендикулярно един на друг, което увеличава здравината на продукта. Естественият паркет е масивна дъска, той е по-скъп материал в сравнение с дъската.

Всеки от материалите има силни и слаби страни. При съмнение кой материал да се избере за ремонт на апартамент, sofremont.com винаги може да помогне със съвет и услуга.