Няколко добри причини да инвестирате в дървена къща

Отминаха дните, когато дървените къщи се приемаха за уикенд жилище в някое село или се асоциираха с бунгало. През последните години те станаха много популярни, а тяхното постоянно развитие и подобрения в изпълнения и дизайн ги направиха добър избор за инвестиция. Въпреки това много хора все още се колебаят дали да инвестират в подобен имот.

Премисляйки плюсовете и минусите на дървените къщи, човек ще може да вземе по – лесно решение за инвестиция в такава. Факт е, че те са по-икономична алтернатива на жилищата, построени с бетон и традиционни тухли. Тъй като дървото е част от природата, дървените домове също са полезни за околната среда. Те обаче имат няколко недостатъка, включително високи разходи за поддръжка.

Къщите от дървени трупи са красиви като изпълнение, освен това са и много екологични, което е много важен фактор в днешно време. Разбира се, направата на такава къща изисква определени умения и компетентност, но когато имате правилният изпълнител с правилните инструменти – от настолен циркуляр, през банциг машини, ръчни и акумулаторни инструменти, имате дизайнер и надежден архитект, скоро може да се радвате на нов дом.

Има няколко дървени къщи, които могат да бъдат построени.

Мобилни къщи: Производителите монтират къщите във фабрики и ги транспортират до строителни обекти на големи части. Къщите могат да бъдат изработени като едно цяло или на секции.

Къщи от дървени трупи: Къщата от дървени трупи се сглобява или строи на място. Дебелите дървени стволове, използвани за построяването на къщата, й придават уникален външен вид.

Къща с дървена рамка: при този метод се използват много на брой малки компоненти, за да улесни изграждането на модули и предварителното производство. Дървесината се съединява с пирони.

Независимо дали инвестирате в мобилна къща, къща с лека рамка или къща от дървени трупи, работете със строител, който разбира изграждането на дървени къщи

Предимства за покупка или построяване на дървена къща

Дървените къщи се състоят от рециклируеми и биоразградими материали, които ги правят екологични. Освен това те са по – нискоенергийни и с по-ниски въздействия върху околната среда.

 Енергийна ефективност

Тъй като дървото е естествен изолатор, дървените къщи обикновено са по-енергийно ефективни от другите домове. Материалът може да поддържа къщата хладна през лятото и топла през зимата, което я прави подходяща за устойчиво строителство. Може ефективно да изолира топлината и студа. Когато инвестирате в дървена къща, ще спестите доста от разходите за енергия. Проучванията показват, че собствениците на къщи, живеещи в малки дървени къщи, могат да спестят до 60 процента годишно от вентилация, отопление и климатизация . освен това като изолация могат да се използва вата, която дава допълнителна защита.

Естествено привлекателен

Като естетичен материал дървото може да служи като декоративен елемент. Всяко дърво произвежда дърво с уникален дизайн, цвят и мирис. Лесно е да намерите различни дървесни материали въз основа на цвета. Въпреки това, дървеният дизайн може да варира в зависимост от това как се реже. Можете да използвате естествения цвят на дървото или да го боядисате, за да съответства на вашия стил и предпочитание. Можете да го боядисате в по-тъмни лакирани цветове, с няколко матови или ярки щрихи. Но дори и без никакви декоративни покрития, домът ще изглежда красив.

Рентабилни

Строителството на една дървена къща е значително по – евтино от строителството на дом от тухли и бетон. Ако човек разполага със земя, върху която има разрешение за строителство, една подобна къща може да се окаже изключително изгодна инвестиция.

И освен, че са по-евтини от традиционните тухлени и бетонни домове по отношение на разходите за строителство, ако са повредят , дървените къщи могат да бъдат евтино ремонтирани или възстановени. Освен това няма да харчите много за основата на дървена къща, защото материалът е лек. Топлинните свойства на дървото (изолация) също са в плюс за много собственици на жилища да спестят разходи за отопление и климатизация.

Недостатъци на дървените къщи

Както всеки друг строителен материал, дървото също има няколко недостатъка, включително свиване и увреждане от насекоми. Ето някои от минусите на дървените къщи.

По-лесни са за повреда

Насекоми като бръмбари и термити са голяма заплаха за дървените къщи. Други фактори, които са потенциална заплаха са слънцето, водата и вятърът. Дървесината може бързо да загние, ако има висок процент на влага. И тъй като дървесината е хигроскопична по природа, означава, че може да абсорбира вода от околната среда, особено когато къщата е в район, податлив на наводнения. Разбира се, това може да се предотврати, ако се използват водоустойчиви покрития, които ще помогнат да се избегне повреда от вода  и мухъл. 

Лесно запалима е

Дървесината се състои главно от водородни и въглеродни елементи, което прави материала силно запалим. Когато елементите се комбинират с кислород по време на избухване на пожар , въздействията могат да бъдат толкова опустошителни. Някои дървета имат химикали, които могат лесно да се запалят. Чудесен пример е смолистото парче от борова дървесина, което може да се запали при по-ниски температури.

След като вече знаете плюсовете и минусите на дървената къща, можете да вземете информирано решение дали да инвестирате в нея или не. Като цяло дървените къщи са екологични и евтини за изграждане. Ще спестите много пари от разходите за строителство , отопление и климатизация. В допълнение, традиционните къщи отделят голямо количество вредни газове в атмосферата, тъй като са направени от материали като бетон и стомана, които отделят химикали във въздуха.

Освен това една дървена къща може да не бъде основен дом, а пристройка към вече съществуващ дом, ваканционна вила или малка къщичка, която да имате извън града. Дори можете да направите жилищна дървена колиба във вашата градина или задния двор или да я използвате като гараж.