Почистване на фасади от графити: Защо е важно и как се прави

Как се прави почистване на фасади от графити и защо? Графитите могат да съсипят външния вид на всяка сграда, оставяйки след себе си грозни следи и опетнявайки цялостната естетическа привлекателност на фасадата.

За щастие, е напълно възможно графитите да бъдат почистени от фасадите на сградите с правилните техники и почистващи продукти.

Методи за почистване на фасади от графити

Има много различни методи за изчистване на фасади от графити, като основните са следните:

Почистване с помощта на химически почистващи препарати

Предлагат се специализирани химически почистващи препарати за премахване на графити от различни повърхности, включително тухли, бетон, метал и боядисани повърхности. Тези почистващи препарати действат, като разграждат боята или мастилото, използвани при направата на спрейовете, което улеснява премахването им.

Измиване под налягане

Вода под високо налягане може да се използва с висока успеваемост за премахване на графити от фасади на сгради. Измиването под налягане е ефективно за премахване на графити от гладки повърхности, но може да се окаже неподходящо за деликатни или порести материали.

Пясъкоструене

Пясъкоструенето включва използването на абразивни материали, като пясък или сода за хляб, за премахване на графити от различни повърхности. Този метод е много ефективен, но трябва да се извършва от професионалисти, за да се избегне повреда на подлежащата повърхност. Характерно за него е, че може да почисти доста лесно пръскани и порести мазилки.

Значението на чистите фасади

Има много причини, поради които е добре да се помисли за почистване на фасадата. Някои от тях, съответно, са от доста голямо значение:

Естетична привлекателност

Графитите влошават визуалната привлекателност на сградите, карайки ги да изглеждат занемарени и порутени. Изчистените фасади подобряват цялостния облик на района и допринасят за положителното впечатление в обществото като цяло..

Стойност на имота

Сградите с чисти, добре поддържани фасади обикновено имат по-висока стойност на имотите в тях в сравнение с тези с покрити с графити екстериори. Чистите фасади са по-привлекателни за потенциалните купувачи или наематели, което води до повишено търсене и по-високи цени при препродажба или наем.

Усещане за безопасност и сигурност

Покритите с графити сгради могат да създадат впечатление, че районът е жертва на вандализъм или престъпна дейност. Поддържането на фасадите чисти и без графити може да помогне за промяна на това впечатление и дори може да помогне за възпиране на престъпността и подобряване цялостната безопасност и сигурност на локацията.

Професионални услуги за почистване на фасади от графити

Фирмите за професионално почистване в някои случай предлагат специализирана услуга, насочена към премахването на графити (можете да разгледате на Borisov-clean.com).

Такива фирми разполагат с опит, оборудване и нужните средства за ефективно почистване на фасади на сгради, без да причиняват щети.

Тези компании могат да оценят степента на засегнатост на фасадата от графити, да препоръчат най-подходящия метод за премахване и да върнат фасадата в първоначалното ѝ състояние.