Ремонт на баня – какво трябва да знаем

Ремонтите са труден процес. Но когато става дума за баня с високо качество– пространство, което трябва да бъде едновременно хиперфункционално и спокойно, практично и в идеалния случай малко луксозно – залогът някак изглежда по-висок. Има милион решения, които трябва да бъдат взети под внимание – от огледалото до фугираща смес – и цената може да бъде изненадваща.

Ето какво да знаете, преди да започнете

  1. Не предполагайте, че вашият изпълнител знае точно какво искате

Когато работите с майстор, уврете се, че и двамата следвате една посока и вашата визия му е ясна. Ако нямате разработен проект, уверете се, че сте коментирали всяка част от плана и никога не предполагайте, че ако сте уточнили нещо, на него му е ясно. Ако имате желание за дадено преустройство, консултирайте се с професионалистите, дали е възможно да се случи. Мислете за ремонта като хирургия: за да избегнете подмяната на грешното коляно, уверете се – след това се уверете отново, след това отново, след това за последен път – че правилното коляно (или баня) е маркирано и съгласувано. 

  1. Колко струва един ремонт на баня? Повече отколкото си мислите.

Мислите, че можете да преустроите банята си от горе до долу за Х пари? Винаги имайте в резерв някаква сума и питайте вашия изпълните за това, колко реално ще струва. И не пестете от материали, няма да постигнете нищо добро.

  1. Мислете за практичността

Може да се изкушите да обзаведете банята със самостоятелно стояща вана. Но това може да не е най-практичният избор, особено ако сте дребнички, мразите почистването, обичате да се къпете дълго или да взимате повече душ, отколкото вана.

  1. И осветлението изисква планиране.

Не си мислете, че можете да инсталирате няколко лампи и сте готови. Истината е, че особено в банята, осветлението изисква внимателно обмисляне и поставяне. Най-простият начин за осветяване е единична дифузна светлина в центъра на тавана. Ако помещението е по-голямо, добавете и чифт стенни аплици. И ако прекарвате много време в нанасяне на грим, помислете за вертикални флуоресцентни осветителни тела от двете страни на огледалото.

  1. Не забравяйте да инсталирате достъпни контакти.

Не искате да стигнете до края на ремонта и да разберете, че сте забравили да вземете предвид контактите. Помислете за какво и къде ви трябва – да включите сешоара си, да заредите електрическата четка за зъби заредена през цялото време, но сте пропуснали да инсталирате контакт в аптечката.

  1. Когато става въпрос за плочки, трябва да запомните само няколко вида.

Забравете безкрайните купища проби с плочки, които вашият изпълнител ще ви покаже: трябва да запомните само няколко ключови разновидности. Видовете плочки, които са особено издръжливи, дълготрайни и вечни във ваната – за душ кабината, за подове и стени – са порцелан, стъкло, естествен камък, цимент и, разбира се, плочки тип метрото. След това мислете за цветовете.

  1. Фугиращата смес може да направи или развали визията на една баня.

Това е може би последното нещо, за което мислите, но повярвайте – фугиращата смес има значение и е много важна. Тя запечатва мръсотия и вода, компенсира малките разлики в размерите между отделните плочки и придава цялост на изпълнението.