Смарт ключовете за осветление все по-често заместват традиционните

Концепцията за умен дом става все по-привлекателна за хиляди семейства по цял свят. В някои жилища дори технологичният напредък е толкова осезаем, че влизайки в тях, усещаме как с един замах сме скочили някъде напред, в бъдещето.

Лично нашата прогноза е, че бъдещето принадлежи на умните устройства, а домът принадлежи на смарт подхода в изграждането на не просто удобни, но и значително по-функционални условия за живот.

Нека вземем за пример смарт ключовете. Те са сред най-използваните умни устройства за дома. За тези от вас, които не са наясно, предварително ще уточним, че умението им е да позволяват на потребителите да включват и загасят осветлението през разстояние, както и да контролират нивото на самото осветление. Именно тези смарт ключове започнаха все по-силно да бъдат предпочитани не само в богатите и заможни жилища, но и в домовете на обикновените хора. Инвестицията за такова устройство практически е достъпна, но пък едновременно с това тя дава редица предимства и висока степен на удобство вкъщи. Според анализаторите преминаването от стандартни, които познаваме от десетилетия наред, към смарт ключовете, може да се възприеме за умален, но най-точния, модел за повишаването популярността на умните устройства. В САЩ например, ръстът в продажбите на умни ключове за последните две години е близо 15%. Подобни са резултатите и в по-развитите страни на Европа. В Азия смарт ключовете са вече традиционно удобство за големите технологични компании и офис пространствата. В домакинствата на богатите страни – като например, Япония и Сингапур – традиционните ключове са чиста проба отживелица.

Според прогнозите за идните пет години – по-конкретно за периода от 2020-та до края на 2025-та година – е пазарът да се насити с поне два пъти повече модели умни ключове, а скокът в броя домакинства, които ще ги заменят със стандартни ключове, ще се равнява на минимум 20% в световен мащаб.

Но умните ключове се възприемат и като двигател за цялостно преминаване към концепцията за смарт дом. Смята се, че поне 75% от потребителите, инсталирали вкъщи умен ключ, закупуват поне още едно смарт устройство. Между другото, с подобен интерес могат да се похвалят и умните крушки. Те са и доказателство, че умният дом първосигнално е привлекателен за съвременния потребител главно със своя спестовен характер и по-конкретно със способността си да ни помага в контролиране на сравнително ниски сметки за ток. Умните крушки са интересни и с това, че при влизане в стаята, тоест при улавяне на движение, светват сами. За много хора това им качество превръща смарт крушките и в „аларма“ срещу крадци през нощта.

Смарт ключовете, както и подобни на тях умни устройства като умните крушки, умните LED ленти, датчици и дори термостати, категорично се превръщат в една от най-привлекателните инвестиции за дома. Добрата новина е, че днес можем да ги намерим и в търговската мрежа у нас. Трябва да подчертаем обаче, че е особено важно да се снабдявате със смарт устройства от оторизиани търговци и дистрибутори. Тъй като продуктите са иновация и не са толкова познати и разпространени все още, рискът да попаднете на фалшификат и реплика е голям.