Съвети при сглобяването на мебели

Често ни се налага да поправим развалена мебел или при основен ремонт да сменим изцяло обзавеждането на дома си. Когато изберем обзавеждане, обаче, заради обема си, то пристига разглобено – в кашони и се налага ние сами да се погрижим за сглобяването. Разбира се, има и специалисти, които биха могли да се погрижат за обзавеждането на дома ви изцяло, но подобна услуга е скъпа и непосилна за някои домакинства. Ето защо се налага понякога да вземем нещата в наши ръце.

Проблемът е, че за напълно начинаещ, може да възникне проблем при сглобяването на мебели, тъй като освен упътвания са нужни и някои инструменти, които не всички имат в наличност.

Тези съвети ще хвърлят яснота относно материалите и инструментите, които са най-често използвани при сглобяването на мебели като по този начин можете да се подготвите предварително и когато желаните мебели пристигнат, остава само да ги сглобите според приложената схема.

1. Крепежни елементи – обикновенно мебелите пристигат с нужния комплект крепежни елементи, които се използват за закрепване на отделните части. Има случай в който обаче тези закрепващи елементи да не достигат, за това е добре да се подсигурите и да си закупите допълнителни от http://itt.bg/bg.

2. Отверка – отверката като цяло е един често използван инструмент. Разбира се и при нея размерите варират, но на този етап по-важни са видовете отверки предназначени за различните видове крепежни елементи. Най-използваните три вида са правата отверка, кръстообразната отверка, наричана още кръстачка, звезда и шестограмът, наричан още шестостен, шестоъгълна отверка. Иначе, съществуват и други видове като квадратната отверка или специализирани, известни като трикрила, асиметрична кръстообразна, звездообразна шестлъчева и други.

Основното предназначение на отверката е за завиване и развиване на резбовани крепежни елементи. По принцип тя е ръчен инструмент, макар че съществуват и електрически отверки с различни накрайници, които имат същото предназначение като ръчните отверки. Разликата е, че завъртането/отвъртането се осъществява много по-бързо, в сравнение с ръчното. Освен електрическа отверка, друг автоматизиран метод е употребата на бормашина или винтоверт.