Фасадна топлоизолация – плюсове и минуси

В наши дни битува мнението, че фасадната топлоизолация на апартамент, е по-доброто решение от вътрешната топлоизолация. Специалистите споделят, че полагането на топлоизолационни плоскости на фасадата на жилището спомага за запазване на електроенергията и топлинната енергия, както и за борбата срещу лошите атмосферни условия водещи до мухъл и корозия.

Тук обаче трябва да бъдем максимално точни в изказването си. За да разчитате на пълна енергийна ефективност, не стига само да изолирате обекта със стиропор или каменна вата. Препоръчително е да имате добра дограма от поливинилхлорид или алуминиева дограма. Желателно е да се обърне внимание и на вратите в жилището, които трябва да бъдат на ниво.

Ако следвате всички тези указания, то със сигурност фасадната топлоизолация от Ремонти София БГ, ще бъде ваш верен помощник. А сега преминаваме към същинските предимства на външната изолация, за да разберете защо е по-добре да инвестирате пари в нея, вместо да търсите други алтернативи.

Плюсове на външната топлоизолация

За да се изтъкнат плюсовете на външната топлоизолация, трябва да се споменат евентуалните материали, с чиято помощ те ще бъде постигната. На първа линия се показва класическия бял стиропор, който е по-евтиното решение за потребителите. Той осигурява противодействие срещу климатичните капризи, но не е най-доброто решение. На пазара съществуват графитните топлоизолационни плоскости, които обещават по-нисък процент на топлопроводимост.

Най-доброто, но и най-скъпо решение е каменната вата. Това е доказано дълготраен материал, който се използва веднъж при ремонт на жилище или друг обект. Каменната вата е решение за всеки един сезон, като с нея лятото е прохладно, а зимата топла. Освен това материалът позволява на стените да дишат, без да има каквито и да е проблеми. Цената е по-висока, отколкото при класическия и графитния стиропор, но пък ефектът си заслужава инвестицията.

Минуси на фасадната топлоизолация

Много хора са на мнение, че за да има налице добра фасадна топлоизолация, то тя трябва да важи за целия обект, а не за определени части от него. Да вземем за пример апартаментите, при които се прави частично саниране. Да, те получават защита срещу излаза на топлинна енергия, но пък не на 100%. По друг начин щеше да стои въпросът, ако целият блок бе поръчал санировка.

Не е случайно, че бяха спуснати субсидии за саниране на блокове в България. При тях не се работи с най-добрите материали, но пък става въпрос за изолиране на цели сгради, а не на отделни жилища. Ефектът при такъв вид масово саниране е пълен и топлоизолацията на високо равнище.

И въпреки всичко е по-добре да заложим на фасадна топлоизолация, отколкото да стоим без нея. Разхищаването на ел. енергия и топлоенергия води до високи сметки, а понякога и до невъзможност за плащане от страна на домакинствата. Последните трябва да се замислят за вложения в този важен ремонт, ако искат да сведат харчовете си до абсолютен минимум.